huis te huur marbella costa del sol

De Consejería de Turismo heeft op 11 februari 2016 via het officiële Boletin Oficial van de Junta de Andalucía het nieuwe reglement voor de verhuur van vakantiewoningen gepubliceerd. Dit reglement verplicht verhuurders van vakantiewoningen om voor 11 mei 2016 de vakantiewoning te registreren.

Eigenaren van woningen die gebruikt worden voor de verhuur aan toeristen zijn dus verplicht om deze te registreren. Daarnaast moeten de woningeigenaren voldoen aan eisen wat betreft bijvoorbeeld de veiligheid. De verwachting is dat er alleen al in de provincie Málaga 40.000 woningeigenaren zich zullen registreren.

De nieuwe verplichtingen gelden voor iedereen die een woning heeft in Andalusië die gebruikt wordt als vakantieverhuur object, dus zowel voor Spaanse als voor buitenlandse woningeigenaren. Het doel van de nieuwe maatregel is om nog voor de zomerdrukte alle “illegale” vakantiewoningen te registreren in het register. Voldoet iemand niet aan de eisen die gesteld worden in het PDF document dat u hier kan downloaden, dan hebben de woningeigenaren 1 jaar de tijd om te zorgen dat ze voldoen aan de nieuwe regelgeving. Daarna kunnen eigenaren van niet geregistreerd woningen die verhuurd worden aan toeristen boetes krijgen tussen de 18.000 en 150.000 euro.

De regionale overheid ziet een appartement of villa als vakantiewoning wanneer deze gelegen zijn binnen een woonwijk (dus niet landelijk) waar tegen een bepaald bedrag een of meerdere overnachtingen worden aangeboden aan vakantiegangers die de woningen kunnen vinden op verschillende verhuurwebsites of via promotionele kanalen zoals makelaars en toeristenkantoren.

De volledige tekst (in het Spaans) kan u lezen via deze link.