Fraud Blocker Vermogensbelasting in Andalusië afgeschaft | Vamoz
De vermogensbelasting is deze week afgeschaft in Andalusië en er worden nieuwe wetten aangenomen die een glimlach op het gezicht van zowel huiseigenaren als potentiële kopers zullen toveren. Marbella verstevigd daarmee zijn positie als woonbestemming van wereldklasse.

We merken het al een tijdje … er is een sterke stijging van de verkoop van high-end luxe woningen in de omgeving van Marbella en volgens de laatste officiële cijfers is er in dit opzicht niet echt een vertraging opgetreden. De markt voor luxe vastgoed is gezonder dan ooit, ondanks de recente pandemie, of waarschijnlijker … vanwege de pandemie.

Dat is goed nieuws natuurlijk, maar er is meer. De belastingen in Andalusië worden verlaagd en in sommige gevallen afgeschaft, er worden nieuwe wetten ingevoerd om meer en betere woningbouw en tevens de bescherming van huiseigenaren aan te moedigen.

Nieuwe dichtbevolkte gebieden behoren tot het verleden, de infrastructuur is enorm verbeterd en de levenskwaliteit is sterk gestegen met de beste scholen, ziekenhuizen en sport- en vrijetijdsvoorzieningen in Zuid-Europa. Er is nu geen laagseizoen meer en er zijn de afgelopen weken belangrijke wetswijzigingen doorgevoerd op het gebied van belastingen en woningbescherming.

Gegevens over de vastgoedmarkt in Marbella 2022

Volgens het Marbella Property Market Report 2022, gepubliceerd door Panorama zijn er sinds 2019 meer dan 2.000 extra bedrijven gevestigd in Marbella, het hoogste cijfer voor alle provinciale niet-hoofdsteden in Spanje. Marbella heeft de laagste werkloosheidscijfers in Andalusië en het grootste aantal openingsvergunningen die in 2020 en 2021 aan bedrijven zijn verleend.

De gouden driehoek.

Het marktgebied in kwestie is de zogenaamde Gouden Driehoek van Estepona/Benahavís/Marbella en de verkoop van onroerend goed in dit gebied is op een historisch hoogtepunt, met een stijging van de vraag van meer dan 30 procent in vergelijking met het pre-pandemische jaar 2019. Het lijkt erop dat steeds meer mensen zich bewust worden van de enorme voordelen van het leven in zo’n mooi deel van de wereld.

Het Panorama-rapport, geschreven door Christopher Clover, directeur van het bedrijf, zegt o.a. het volgende: “Het is grotendeels te danken aan het vertrouwen van projectontwikkelaars in het bouwen van huizen van wereldklasse dat de markt voor eigendommen van meer dan € 4.000.000,- is geëxplodeerd sinds de pre-pandemie jaar. We schatten dat er in 2018 minstens 65 woningen zijn verkocht tegen of boven deze prijs, en groeien tot meer dan 120 van medio 2020 tot medio 2021. In het afgelopen jaar is dit cijfer echter verder gestegen tot in de buurt van 150 verkochte woningen in of boven deze prijscategorie. Verkoop van onroerend goed van meer dan € 4.000.000 is nu gemeengoed, waaronder veel verkopen van meer dan € 10.000.000. Dit is nog maar eens een indicatie van de kracht van de markt en de aantrekkingskracht van dit speciale deel van Europa op de meest welvarende kopers.”

Investeren in de zon

De aankoop van onroerend goed als investering in het gebied zit natuurlijk ook in de lift, blijkbaar ongeacht de inflatie en de sterk stijgende bouwkosten over de hele wereld. Dit geldt met name voor het luxesegment van de markt, dat grotendeels onafhankelijk is van renteschommelingen. Het stadhuis van Marbella richt zich op deze doelgroep en verleent gemakkelijker licenties naarmate de vraag toeneemt. Het grootste deel van deze vraag komt van Britse kopers, ondanks de Brexit (of misschien juist wel dankzij de Brexit) en een toonaangevend Britse website meldt een stijging van 36 procent in het aantal aankoopaanvragen voor onroerend goed in Spanje in april van dit jaar, vergeleken met de zelfde tijd vorig jaar.

Het merk Marbella

De Junta de Andalucía heeft de komende 4 jaar maar liefst 10 miljoen euro uitgetrokken om het merk Marbella te verbeteren, met specifieke investeringen in cultuur en erfgoed, evenals in sportfaciliteiten, de congresmarkt, stranden en marketing. De eigen afdeling Openbare Werken van Marbella besteedt zeven miljoen euro aan groene zones, parken en tuinen, waardoor de levenskwaliteit van al haar bewoners nog verbetert.


Afschaffing van de vermogensbelasting

Een fiscaal vriendelijke omgeving trekt natuurlijk investeringen aan en de Junta boekt grote stappen op dit gebied. De president, Juanma Morena, zei in een recent kranteninterview dat Andalusië de autonome gemeenschap is met het op twee na laagste belastingtarief in het land (na Madrid en Baskenland), vanwege de afschaffing van de Impuesto sobre el Patrimonio (Wealth Tax) in Andalusië, op 21 september 2022.

“Deze belasting vertraagde de investeringen”, zei hij, eraan toevoegend dat er “weinig gevolgen zouden zijn voor de belastinginkomsten, omdat het totale aantal belastingbetalers en andere belastingen zal toenemen.”

Dit is de zesde verlaging van de belastingen in de Gemeenschap, voegde hij eraan toe, voornamelijk gericht op het helpen van de midden- en arbeidersklasse en kleine bedrijven als middel om de effecten van wereldwijde prijsstijgingen te verzachten.
palo alto ceibas ojen vamoz marbella boutique appartement te koop zeezicht luxe salon

Nieuwe wetten helpen eigenaren van onroerend goed

Nog meer goed nieuws voor eigenaren van onroerend goed: in Andalusië is er een nieuwe wet van de Junta de Andalucía die alle gemeenten van 5.000 of meer inwoners verplicht om een ​​eigen lokale politiemacht te hebben met ten minste vijf agenten, waardoor de coördinatie tussen verschillende politiekorpsen wordt verbeterd en kleinere gemeenten worden aangemoedigd om lokale politiediensten te delen. Stadhuizen moeten volgens de nieuwe wet ook op elk moment ten minste twee agenten op patrouille hebben.

Er komt ook een nieuwe landwet door het Andalusische parlement om de toegang van jongeren tot de woningmarkt te verbeteren. Het heeft tot doel de bouw van betaalbare koop- of huurwoningen, de renovatie van bestaande woningen, de vaststelling van minimum kwaliteitsvoorschriften, een lager energieverbruik en de installatie van zonnepanelen in gezinswoningen te bevorderen. Huiseigenaren krijgen in de toekomst meer bescherming tegen krakers en hebben meer rationele huurrechten, met prikkels voor renovatie van bestaande panden.

Al met al zal dit een glimlach op de gezichten toveren van zowel huiseigenaren in het gebied als potentiële kopers, gezien de duidelijke voordelen van particuliere en staatsinvesteringen in de sector, in combinatie met het feit dat onroerend goed in het gebied van Marbella nog steeds scherp geprijsd is in vergelijking met andere Europese top resorts. Maar er is nu helemaal geen twijfel meer dat Marbella universeel wordt erkend als de beste resort bestemming in zijn soort in Europa.
Met dank aan C. Clover en M. Rodziewicz.
Ontdek waar u op moet letten om op een slimme manier aan te kopen in Marbella.
Waar wacht u nog op?
WACHT,
Vergeet uw GRATIS cadeau niet!
STUUR ME DE GRATIS EBOOK
NEEN, GEEN INTERESSE