Fraud Blocker VASTGOEDMARKTRAPPORT MARBELLA 2021 | Vamoz

De wereld is sinds de opkomst van COVID-19 onverwachts en enorm geëvolueerd. Deze pandemie heeft een zeer grote invloed gehad op de vastgoedmarkt, laten we daarom eerst de huidige situatie bekijken.

Het COVID-19-vaccinatieplan verloopt zeer goed in Spanje.
Op het moment dat deze blog wordt geschreven, is 82% van de bevolking volledig gevaccineerd en heeft 50,1% van de bevolking een booster gekregen.
Door deze cijfers behoort Spanje tot een van de landen met de hoogste percentages volledig gevaccineerden ter wereld!

De pandemie heeft ervoor gezorgd dat mensen andere prioriteiten zijn beginnen stellen en het heeft voor veel mensen hun beeld van hoe en waar ze willen leven aangepast. Ook zien we dat sinds de coronacrisis het aantal ondernemers dat ervoor kiest om hun bedrijf vanuit Marbella te runnen gestegen is. Deze hele situatie heeft veel mensen doen inzien dat de toekomst onzeker is en dat de omgeving waarin u leeft enorm belangrijk is.
Het is nu tijd om te investeren in vastgoed waar u al lang van droomt, maar nog belangrijker, het is nu tijd om te investeren in uzelf.

Vraag en aanbod

De vraag naar woningen in Marbella neemt sinds eind 2020 toe. In 2021 overtrof de vastgoedmarkt in Marbella alle verwachtingen en vooral de luxe, high-end markt kwam tot leven. Deze markt heeft zelfs een activiteitsniveau bereikt dat we nog nooit eerder gezien hebben!

Er is een groot aanbod aan high-end nieuwbouwwoningen in Marbella. Dit komt goed uit, aangezien de vraag naar dit soort vastgoed zo hoog ligt! In 2021 was er geen tekort op de vastgoedmarkt van Marbella op enkele zeer gewilde locaties na, maar als de vraag op het huidige niveau blijft aanhouden, zal er een tekort zijn aan eigendommen in de topgebieden.

De monetaire injectie die wordt aangewakkerd door de belangrijkste centrale banken om de economie te stimuleren in de moeilijke coronatijden, heeft geleid tot inflatie en een toenemende vraag naar onroerend goed als veilige investering. De hypotheekrentes zijn historisch laag gebleven, wat automatisch ook voor meer vraag zorgt.

Een verlaging van de overdrachtskosten naar 7% en een verlaging van het zegelrecht naar 1,2% hebben er ook voor gezorgd dat de vraag naar vastgoed gestegen is en dat er meer vastgoedtransacties waren in 2021.

Koper trends

Kopers hebben vaak een specifiek beeld van hun ideale woning in hun hoofd. Over het algemeen is het duidelijk waarnaar de meeste kopers op zoek zijn en dit kunnen we vertalen in enkele trends.
Er is vraag naar meer groen, grotere woningen en leefruimtes, multifunctionele ruimtes die naar behoefte kunnen worden aangepast, privacy, hightech installaties, een sterke internetverbinding, grotere en betere gemeenschappelijke voorzieningen en diensten (bv. zwembaden, sportzalen, …). Dit alles voor een betere levenskwaliteit.
Wat ook opvalt, is dat de duurzaamheid een steeds grotere rol begint te spelen bij het aankopen van een woning.
Qua ligging vinden kopers het belangrijk dat hun woning op korte rijafstand van stedelijke centra gelegen is.

Een andere koper trend is de daling van het gemiddelde koopproces (de periode tussen de eerste aanvraag en de voltooiing) van 12 maanden naar 7 maanden. Dit toont aan dat het vertrouwen in de vastgoedmarkt in Marbella sterk gestegen is.

Waarom Marbella?

Marbella voldoet aan alle voorwaarden om dé ideale bestemming te zijn voor levensgenieters. Deze stad is de hoofdstad van het kwaliteitsvastgoed en staat bekend als mondaine en bruisende badplaats waar het ganse jaar door iets te beleven valt. Een wereld van 320 dagen zon per jaar, Costa del Sol betekent letterlijk ‘zonnekust’. Van prachtige stranden en groene bergen. Van trendy boetieks en klasse restaurants. Van spectaculaire golfbanen en luxueuze jachthavens. Het rijke culturele erfgoed van nabijgelegen steden zoals Malaga en Sevilla. Kortom: een paradijs voor de echte levensgenieters!

Wat van Marbella ook de ideale plaats maakt om te wonen is de gemakkelijke verbinding vanaf de luchthaven van Malaga met de belangrijkste Europese steden. En niet te vergeten, Spanje heeft de grootste hogesnelheidstrein infrastructuur van alle EU-lidstaten.

Eerste en tweede kwartaal 2021

Volgens gegevens die zijn vrijgegeven door het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE), werden er in de provincie Malaga 7.208 transacties van onroerende goederen geregistreerd in het eerste kwartaal van 2021. Dit is een stijging van 14,4% vergeleken met het laatste kwartaal van 2020. Vooral de luxe, high-end markt was opvallend populair.

In het tweede kwartaal kwamen er in de provincie Malaga 7.259 vastgoedtransacties tot stand, wat een kleine stijging is vergeleken met het eerste kwartaal.

Als we kijken naar de nationaliteit van de kopers van deze onroerende goederen, dan valt het op dat iets meer dan een vierde (27,53%) buitenlandse kopers zijn, waarvan de top 5 bestaat uit Britten, Duitsers, Fransen, Zweden en Belgen, in die volgorde! Ook zien we dat de laatste tijd Zweden veel interesse tonen in de vastgoedmarkt in Marbella.

Het grootste deel van de buitenlandse kopers waren Britten, wat opvallend is, als we kijken naar de verwachtingen van de effecten van de Brexit.

Derde en vierde kwartaal van 2021

In de tweede helft van het jaar 2021 is de verkoop in een stroomversnelling geraakt. Vanaf de zomer ging de vastgoedmarkt aan de Costa del Sol naar een ander niveau. Eind september kenden alle vastgoedtypes een grote stijging.

Volgens het Spaanse Instituut voor Statistiek was de verkoop aan de Costa del Sol in september de hoogste voor deze maand ooit. Bovendien zien we ook een stijging in verkopen als we vergelijken met de periode voor de pandemie, wat wilt zeggen dat de markt volledig hersteld is en zelfs sterker is dan voor de pandemie!

Vastgoedtrends

Als afsluiter bekijken we enkele vastgoedtrends die merkbaar waren in 2021 in Marbella.

Opvallend is dat ongeveer een derde (33%) van de door Belgen aangekochte panden nieuwbouwwoningen zijn!

Ontwikkelaars bevestigen dat de onderkant van de markt het meest geleden heeft in de omgeving van Marbella, terwijl high-end projecten met een topligging in prijs gestegen zijn. Veel van deze projecten zijn volledig verkocht of hebben nog maar weinig woningen over. De vastgoedmarkt van Marbella is zeker hersteld van de pandemie en vertoont een ongekend aantal transacties in de high-end markt. Als gevolg daarvan zijn er op dit ogenblik in Marbella en Benahavis een aantal luxueuze nieuwbouwprojecten met de nadruk op toplocaties, modern design en high-tech installaties.

Met enkele van de grote internationale hotelmerken die dit jaar hun opkomst maken in Marbella, zoals Club Med, Hilton, Hard Rock, … zal de regio een nog grotere internationale faam krijgen. Tevens bewijst het een groeiend vertrouwen in Marbella als een veilige investering en aantrekkelijke omgeving.

Aan de Costa del Sol blijft het grootste deel van de belangstelling voor luxe huizen in het bereik van meer dan 2 miljoen euro geconcentreerd in de gemeenten Marbella en Benahavis. VAMOZ heeft een groot aanbod aan panden in deze populaire regio in portefeuille.

Belangrijke gebieden van Marbella, zoals bijvoorbeeld Nueva Andalucia in de zogenaamde ‘Golfvallei’ – dat al 50 jaar als ‘the place to be’ wordt beschouwd omwille van de ligging t.o.v. Marbella en Puerto Banus – zijn de afgelopen vijf jaar nog populairder geworden. De vastgoedprijzen voor panden in Nueva Andalucia hebben ongekende hoogten bereikt.

Er is ook veel vraag naar woningen, vooral nieuwe appartementen, in het gebied ten oosten van Marbella aan het strand, dat steeds populairder wordt. De meeste projecten bevinden zich veelal op de berghelling. Dit gebied heeft de beste zandstranden van Marbella.

Gerenoveerde appartementen in het gerenommeerde Puente Romano op de Golden Mile worden verkocht aan €10.000 tot €25.000 per vierkante meter! Er is veel vraag naar nieuwe, moderne accommodaties aan het strand met toevoeging van hotelservices en dit verklaart de topprijzen die in Puente Romano worden behaald.

 

 

 

Blog geschreven door stagiair-levensgenieter Jonas Convents De Koninck

 

Ontdek waar u op moet letten om op een slimme manier aan te kopen in Marbella.
Waar wacht u nog op?
WACHT,
Vergeet uw GRATIS cadeau niet!
STUUR ME DE GRATIS EBOOK
NEEN, GEEN INTERESSE