Fraud Blocker VAMOZ: LANG ZULLEN WE LEVEN! | Vamoz

Lang zullen we leven, lang zullen we leven, lang zullen we leven in Spahahanje, ja in Spaaaaaaahanje, ja in Spaaaahanje!

In Spanje?? Ja, in Spanje! Volgens de recentste cijfers van de OECD Better life index, leef je langer in Spanje. Gemiddeld leef je hier 83,2 jaar (86 voor vrouwen en 80 voor mannen), in de eindspurt op de meet enkel geklopt door Japan met 0,2 jaar. Misschien ben je even verbaasd als ik toen ik de cijfers voor het eerst onder ogen kreeg. Maar kijk, de OECD brengt zowat alles onder in staaf- en taartvormige statistieken wat ons menselijk ras en gedrag aangaat en Spanje heeft daar een toch wel bijzonder mooie podiumplaats klaargespeeld in de categorie hoe lang je op deze vrolijke blauwe planeet gemiddeld rondhangt. Een flinke portie Spanjaarden gaat nog wat grijze haren verder dan dat gemiddelde want er zijn ongeveer 15000 mannen en vrouwen van meer dan 100 jaar, en ze hebben nog een goede adem want dat zijn een berg kaarsjes. Uit eigen ervaring weten we bovendien dat het niet alleen lang maar ook goed leven is in Spanje trouwens, zeker in het Marbella van VAMOZ.

DE vraag van de dag op ons zonnig terrasje, na de openingszin “dos cervezas por favor” is: hoe flikken ze dat ? Om daar een met grote zekerheid eensluidend antwoord op te hebben moet je een eersteklas glazen bol hebben aangeschaft of een directe (bij voorkeur draadloze) telefoonlijn hebben met de Alwetende Schepper, maar de grote richtinggevende succesnummers in de formule zijn sociaaleconomische omgeving, gezondheidszorg, dieet, genetica en familieleven.

Toegepast op ons Spaans model klopt dat als Woody Woodpecker. Na wat verdiepen in de materie vonden we de top 5 hardlopers voor de Spaanse zilveren medaille in levensverwachting.

  1. Het klimaat. Het grootste deel van Spanje heeft een gematigd klimaat, niet te koud, niet te nat, niet te warm, van alles juist genoeg om ons lichaam niet extreem te belasten. In het zuiden mogen we ons zelfs extra gelukkig voelen, genoeg zon voor een snelweg toevoer van vitamine D, een stralend gelukkig gevoel en de gemiddelde jaartemperatuur in Marbella van 17,8°C, dus bibberen is er nooit bij.
  2. Sociaal netwerk. Het gevoel dat je ‘erbij’ hoort maar ook dat je kan terugvallen op iemand die om je geeft is niet te onderschatten in een gelukkig en gezond leven. We zijn nu eenmaal sociale dieren en de Spanjaarden zijn zelfs een beetje sociale ‘beesten’. Waar mogelijk op straat maar overal en altijd is er wel een levendige interactie met buren, gelijkgestemden, vrienden of zelfs vreemden. De Spanjaard is heel sociaal actief en geëngageerd, vaak is dat met het typische Zuiderse temperament in volume en gebaren.
  3. Familie. Een goede mix van werk en vrije tijd, met voldoende stressloze kwali-tijd met de dierbaren is levensbelangrijk voor een lang leven. Misschien toch die siësta ook maar in ere houden ? De familiebanden zijn zeker nog ouderwets beresterk in Spanje. Veel energie en tijd steken ze in het samen delen van feestdagen en het familiale eenheidsgevoel, en daar hoort altijd een goede portie ‘jamon’ bij.
  4. Gezondheidszorg. De gezondheidszorg in Spanje is zeer goed uitgebouwd en heel toegankelijk voor alle lagen van de bevolking. De kost, afstand en wachttijden voor gezondheidszorg zijn voorbeeldig te noemen. Altijd beter om er geen gebruik van te hoeven maken, maar goed te weten dat het beschikbaar is.
  5. Dieet. Het vaak geroemde ‘Mediterraanse dieet’ is zeker voor een groot deel verantwoordelijk voor succes in levensverwachting. Niet toevallig vinden we in de top 5 van de beste landen naast Spanje ook Frankrijk en Italië terug. Een grotendeels op groenten, vis en granen gebaseerd dieet is de sleutel voor gezondheidssucces maar ook de consumptie van olijfolie als ‘gemene’ weldoener is niet te onderschatten. Veel studies wijzen op een verlaging van 30% van cardiovasculaire aandoeningen bij dagelijkse consumptie van olijfolie. Spanje als grootste producent en consument van olijfolie is dus niet toevallig ook koploper is in het geringe aantal hartziektes. Boeken en uitgebreide medische studies zijn hierover terug te vinden voor wie dat wil maar wij zijn alvast overtuigd van de duizenden jaren oude heilzame (en lekkere) krachten van olijfolie. Een flinke krul hoeveboter vinden we anders ook nog altijd niet slecht op een vers getoaste brioche.

Enkel op zondag dan, we willen wel blijven dromen van die 100 kaarsjes.

Ontdek waar u op moet letten om op een slimme manier aan te kopen in Marbella.
Waar wacht u nog op?
WACHT,
Vergeet uw GRATIS cadeau niet!
STUUR ME DE GRATIS EBOOK
NEEN, GEEN INTERESSE