Fraud Blocker UITSTAP-TIP: RONDA EN HAAR WIJNHUIZEN | Vamoz
schatz

Bij VAMOZ, uw vastgoedspecialist voor appartementen, penthouses en villa’s in en rond Marbella, richten we ons op levensgenieters. Mensen die met een sprankelende ‘joie de vivre’ de sleur van de middelmatigheid neersabelen. Die mensen doen dat onder andere met een al even vreugdevol hapje en drankje. Een goed glas wijn (of 2) valt zeker onder die noemer.

De Spaanse wijnen zijn al een paar decennia aan een gestage imago opmars bezig en hebben ondertussen een stabiele plaats veroverd in het wijnlandschap, van eenvoudige en goedkope landwijnen voor een zomerse uitbundige BBQ tot wereldse topwijnen die zonder schaamrood blinken op de wijnkaarten van de beste restaurants.

Persoonlijk zijn we grote fans van de Spaanse wijnen, niet alleen vanuit een liefde voor het land en zijn producten, ook omwille van de haast onklopbare prijs-kwaliteit verhouding. Rioja en Ribera del Duero zijn de 2 Spaanse wijnregio’s die constant duelleren om de felbegeerde nummer 1 positie op het wijnpodium. Favorieten noemen blijft een heel subjectieve beleving uiteindelijk. Spontaan borrelen ook andere regio’s naar boven die we met krullende tong een warm wijnhart toedragen als bijvoorbeeld Toro, Cataluña, Yecla, Navarra,…

Maar laten we onze oenologische verrekijker eens richten op ‘onze’ Costa del Sol, de wereldberoemde kuststrook die zich nestelt in de temperamentvolle provincie Andalucia. In Andalucia zijn er 8 DO (denominacion de origen, of beschermde herkomstbenamingen) van wijnstreken. De allerbekendste is de Jerez wijn of Sherry die een wereldfaam geniet al eeuwen lang en een groot aantal liefhebbers (en ook haters) kent voor deze bijzondere geoxideerde wijnen. Maar daarover misschien een andere keer meer. Dichterbij het mondaine Marbella is er een andere regio, de DO Sierras de Malaga met enkele subzones, waar we nu de Serrania de Ronda even uitlichten.

Ronda is een prachtige historische stad op een uurtje rijden van Marbella. Een absolute must voor wie de streek en het achterland van Marbella wil leren kennen. Wist u trouwens dat in 1572 in Ronda de Real Maestranza de Caballería de Ronda werd gesticht en de wieg vormde voor het (nu controversiële) stierenvechten. In Ronda vind je dan ook de oudste en mooiste plaza de toros of stierenring ter wereld.

Maar laten we opnieuw het glas induiken. De Romeinen waren al dermate onder de indruk van de ‘terroir’ van het gebergte rond Ronda dat ze wijn verbouwden in de oude stad Acinipo en de wijn verscheepten naar Rome omdat de kwaliteit zo hoog was. Tijdens de dramatische Phylloxera virus epidemie die in de 19de eeuw het hele Europese wijnbouwen praktisch van de kaart veegde, raakte de wijnproductie in Ronda in de vergetelheid en verdrukt door de olijfolie. In 1986 kwam er een nieuwe impuls door de opstart van wijnhuizen die vanuit de authentieke traditie en met vertrouwen in de kwaliteit van de regio zoals de Romeinen die zagen, opnieuw wijn gingen verbouwen met een stevig gewortelde ambitie.

Vandaag zijn er 22 bodegas of wijnhuizen in de bergen rond Ronda, gelegen op een hoogte tussen 750 en 1100 meter. Enkele van deze bodegas maken echte topwijnen die hun reputatie eer aandoen. Bijna alle bodegas verwelkomen graag bezoekers (soms tegen kleine betaling) en er zijn ook firma’s die kant en klare wijntours aanbieden in Ronda. Google is uw vriend (en VAMOZ ook) als u hierover meer informatie wil.

Onze VAMOZ favorieten in Ronda zijn de volgende wijnhuizen : F.Schatz, Descalzos Viejos, Samsara, Doña Felisa Chinchilla en Pasos Largos. Alle huizen leggen natuurlijk graag hun eigen klemtoon maar globaal kunnen we stellen dat de wijnen van Ronda krachtig zijn, met goede structuur en volumineus in de mond. Door de hoogte en de zuidelijke ligging kunnen de druifjes opgroeien in een vrij extreem klimaat met koude winters en zeer warme en droge zomers. Gekoppeld aan een hoofdzakelijk kalk klei grond geeft dit wijnen met een zeer specifiek karakter. De voornaamste druivenrassen zijn Syrah, Grenache, Petit Verdot, Graciano, Merlot en Cabernet Sauvignon. Bij F.Schatz maken ze ook een waanzinnige Chardonnay van wereldformaat, één van de beste die we ooit geproefd hebben.

Als rood liefhebber beginnen we beleefd te kwijlen van bijvoorbeeld de Chinchilla Doble Doce, een prachtige Cabernet Sauvignon met 15% Merlot, zacht en toch zeer intens aromatisch, veel donker fruit met een frisheid van ceder en eucalyptus en de onmiskenbare rijping van 12 maanden in Franse eik.

We gaan geen duizenden karakters verder uitweiden over de verschillende wijnen maar neem van ons aan dat een uitstap naar Ronda uw smaakpapillen zal verwennen en uw cultuurhonger zal stillen.

O ja, nog een ultieme insider VAMOZ tip (maar niet verder vertellen) : voor wie ook een gastronomische bevrediging zoekt, ga zeker eens eten bij Bardal, in het oude centrum vlakbij de Plaza de Toros. Nu ongeveer 6 maand geopend in het oude lokaal van Tragabuches waar onze aller Dani Garcia (nu in Hotel Puente Romano met 2 Michelin sterren) ooit zijn eerste ster behaalde. We vinden Bardal zeker een bezoek waard met een verzorgde en eigenzinnige kookstijl en met een prijs kwaliteit die voor de gastronomen onder ons een ‘solden’ sticker lijkt te dragen.

Rondamoz via VAMOZ en laat het smaken!

Ontdek waar u op moet letten om op een slimme manier aan te kopen in Marbella.
Waar wacht u nog op?
WACHT,
Vergeet uw GRATIS cadeau niet!
STUUR ME DE GRATIS EBOOK
NEEN, GEEN INTERESSE