siesta

We hebben het allemaal wel al eens meegemaakt. Na de lunch vindt (meestal) vrouwlief dit het meest ideale moment om op jacht te gaan. Naar het oude stadscentrum van Marbella, voor dat net ontbrekende paar tijgersandaaltjes in de nochtans niet onaardige collectie podologische opsmuk of dat schattige fleurige bloesje dat onrechtvaardig gescheiden leeft van de roze piratenbroek.

Dus wij, als plichtbewuste toerist (door de Spanjaarden liefkozend ‘Giri’ genoemd) teenslippergewijs naar de gezellige winkelsteegjes rond de ‘Plaza de los Naranjos’. In dit geval echter, eerder de ‘Plaza de los idiootos’ want, eens ter plekke aangekomen, tot scha en schande vastgesteld dat alle winkels DICHT zijn ! Jazeker, mijnheer de toerist, het is siësta nietwaar. Ja maar…ikos wilos veel centos uitgevenos, euros muchos por favor! Neenee, tot 17 uur alles dicht.

Dan maar naar de chiringuito voor wat cervezas om al dat ongerealiseerd shoppingleed door te spoelen… tot 17 uur. Voor wie hier zijn welverdiende vakantie komt spenderen, komt dit hele gebruik heel raar over. Het is immers toch veel logischer, ondersteund door airco en co, gewoon de Europese openingsuren te volgen zodat we allemaal min om meer weten waar we aan toe zijn. Niet? Inderdaad in de huidige economische context is het minder te verantwoorden dan zeg maar de puur agrarisch georiënteerde maatschappij in Spanje van pakwet 150 jaar geleden. Voor veel Spanjaarden zelf is het ook een heel logistiek kluwen om de siësta te verteren. Je zal maar elke dag heen en weer naar huis moeten kachelen om daar wat… de strijk te doen? Om nog maar te zwijgen hoe je je schoolgaande kinderen moet ophalen en voeden als je maar om 22uur thuis komt van je werkdag. Komt dan nog eens bij dat alle internationale ketens à la Zara gewoon vrolijk geopend blijven van 10 tot 22uur.

Maar.

Ergens zijn ze zo gek nog niet, die Spanjaarden. Want wie hier wat langer verblijft, resideert (of Spanjaard is natuurlijk) moet toch toegeven dat het van 14 tot 17uur (zeker in de zomermaanden) eigenlijk niet zinnig is om meer lichamelijke activiteit ten toon te spreiden dan het realiseren van een horizontale verpozende toestand. Recent Amerikaans onderzoek toonde zelfs aan dat een namiddagse ‘siësta’ van ongeveer een half uur sterk de immuniteit verbeterd en onze algemene gezondheid ten goede komt. Je hoeft hier zeker niet je bed voor in te kruipen (er bovenop is wel ideaal). Gewoon een half uurtje chillen, wel in een liggende positie. Zorg ook voor een voldoende donkere kamer en mijdt alle muziek, lawaai en mobiele telefoons zo veel mogelijk. Na het middageten is het ideale tijdstip om je siësta powernap aan te vatten.

Los van de maatschappelijke en economische problematiek en polemiek is er dus wel degelijk een reden voor het instandhouden van deze eeuwenoude typische Spaanse activiteit of moeten we zeggen het ontbreken aan activiteit. Vamoz, dé Vlaamse vastgoedspecialist in en rond Marbella, heeft in zijn ruime klantenkring van Levensgenieters fervente aanhangers van een dagelijkse siësta, en we kunnen ze alleen maar gelijk geven… Al is er één ding waar de Vamoz Levensgenieters nog meer in uitblinken en dat is…

Fiësta.

Eén lettertje, maar wel een wereld van verschil.

Zelfs in Spanje.

siesta

Ontdek waar u op moet letten om op een slimme manier aan te kopen in Marbella.
Waar wacht u nog op?
WACHT,
Vergeet uw GRATIS cadeau niet!
STUUR ME DE GRATIS EBOOK
NEEN, GEEN INTERESSE
Download onze aankoopgids hier en ontdek waar u op moet letten om op een slimme manier aan te kopen in Marbella. We zouden zeggen: VAMOZ!
GRATIS AANKOOPGIDS:
IT’S ALL ABOUT THE MONEY
Uw aankoopgids aanvragen