Je kiest er niet zelf voor en je zit er toch een leven lang mee opgescheept… Rara, wat is het? Je voornaam.

Als een onuitwisbare tattoo door je ouders op je persoon gelabeld. Die voornaam komt in pakketvorm met een bepaalde uitstraling, of je dat nu wil of niet. Zelf zou ik niet zo opgewekt in het leven staan met bijvoorbeeld ‘Moonbeam’ of ‘Godefridus’ maar ach, voor elk wat wils.

In Vlaanderen tref je vaak de, eerder volks klinkende, naam Jan aan. Begrijp ons niet verkeerd, we dragen alle ons bekende en onbekende Jannen een warm hart toe maar de Nederlandse taal is niet zo lief voor onze Jan. Denk maar aan spreekwoorden als : ‘Jan met de pet’, ‘voor Jan en alleman’, ‘er een Janboel van maken’, en zelfs in het wereldberoemde Antwoarps dialect ‘das nen Jan men kloeten’. Hij komt er niet echt goed uit, onze Jan.

In Spanje transformeert onze Jan tot Juan, nog steeds een eerder modale veel voorkomende voornaam maar klinkt al licht sexier, zeker als je er ook nog eens het voorvoegsel Don aan koppelt. Dan wordt onze brave Jan onmiddellijk een met ontzag en afgunst bekeken mythische figuur uit de literatuur (en realiteit?) waar vrouwenharten voor smelten als de ijsblokjes in uw cocktail in de zon van Marbella. Wie droomt er niet van die super-man romantische atoombomkrachten van Don Juan?

Maar het kan zelfs nog beter (en realistischer) voor onze Juan. Er is ook een Heilige Juan of San Juan. Zijn hoogdag is een feest waar veel Spanjaarden een jaar lang naar uitkijken en dan ook actief uitbundig vieren. In België amper bekend of gevierd is 23 juni hier een dag, of beter nacht om naar af te tellen.

In de nacht van 23 op 24 juni viert men de start van de zomer en de langste dag van het jaar door overal vreugdevuren aan te steken. In oorsprong voor onze San Juan als een soort reinigingsritueel en om extra ‘krachten’ te geven aan de zon, die vanaf dan terug minder lang straalt. Vandaag de dag zijn die rituelen licht omgebogen tot een vermakelijk feestgebeuren met amusante vormen van bijgeloof en nog vermakelijkere hoeveelheden alcohol. Zo bouwt men op het strand enorme houten constructies die zorgen voor metershoge vuurhaarden. Die nacht is ook de enige nacht dat het toegestaan is om op het strand te BBQ’en in Spanje. Kwestie om van de nood een deugd te maken.

Het (bij)geloof wil dat je in de vuren ook briefjes mag stoppen met oude zorgen die je het leven zuur maken of personen die je niet langer in je omgeving wil, die worden dan ‘gezuiverd’ door het vuur. Een soort van ‘vurig’ verlangen naar een gezuiverde toekomst dus. Wanneer het reinigende vuur een beetje in kracht is afgenomen (hoeveel hangt af van je eigen moed of waanzin), is het ook gebruikelijk om door of over het vuur te springen. Men gelooft dat ziektes hierdoor verdwijnen en je geluksenergie opdoet, zolang je broek niet in brand schiet natuurlijk.

Wat er ook van zij, dit gebeuren zorgt op zijn minst voor spectaculaire beelden voor wie die avond een wandeling maakt op de ‘paseo maritimo’ in Marbella. Een flikkerende lichtketting van knetterende haardvuren op het strand met de ondergaande zon als passende achtergrond, hou de camera maar in de aanslag.

Trouwens waar vuur is, is… water. Van de zee in dit geval en ook dat zeewater krijgt magische krachten toebedeeld in de unieke San Juan nacht. Wie die nacht in de zee gaat baden en negen golven over zich heen laat gaan met de rug naar de zee toe, mag rekenen op een goede gezondheid een heel jaar lang. Exact om middernacht is het gebruik je gezicht te wassen met zeewater, wanneer je daarna ontwaakt na je nachtrust zal je knapper zijn dan ooit tevoren. Van een schoonheidsslaapje gesproken… Belangrijk detail is wel dat je nooit in een spiegel mag kijken tussen het wassen van je gezicht en het opstaan, anders vergaat de magische heilzame kracht die je rimpels wegwast.

We hebben al de meeste kritische nuchtere mensen spontaan door de San Juan vuren zien springen en naakt de zee in zien rennen, al dan niet ter afkoeling, dus onderschat de magie van de San Juan nacht niet. In Spanje en zeker aan de Costa del Sol en onze stek Marbella, een vrolijk en kleurrijk spektakel met een warme gloed.

Ik ga mijn goede vriend Jan bellen, we gaan een barbeque doen op 23 juni, en een vuurvaste onderbroek aandoen.

Ontdek waar u op moet letten om op een slimme manier aan te kopen in Marbella.
Waar wacht u nog op?
WACHT,
Vergeet uw GRATIS cadeau niet!
STUUR ME DE GRATIS EBOOK
NEEN, GEEN INTERESSE
Download onze aankoopgids hier en ontdek waar u op moet letten om op een slimme manier aan te kopen in Marbella. We zouden zeggen: VAMOZ!
GRATIS AANKOOPGIDS:
IT’S ALL ABOUT THE MONEY
Uw aankoopgids aanvragen