Fraud Blocker HOE ZAL DE VASTGOEDMARKT IN 2022 EVOLUEREN? | Vamoz

Gevolgen van COVID-19

De ergste fase van de pandemie blijkt eindelijk achter de rug te zijn. We verwachten dat we in 2022 het ‘normale’ leven weer zullen kunnen oppikken en dat de vastgoedprijzen en het aantal transacties zullen normaliseren in de loop van dit jaar.

De pandemie heeft ervoor gezorgd dat we op een andere manier zijn beginnen kijken naar het leven. Het heeft voor veel mensen hun beeld van hoe en waar ze willen leven aangepast. Er wordt meer in het “nu” geleefd en beslissingen die al een hele tijd op de wensenlijst stonden worden nu genomen, zoals het aankopen van een woning aan de Costa del Sol.
Ook zien we dat steeds meer ondernemers ervoor kiezen om hun bedrijf (deels) vanuit het buitenland te runnen.

In en rond Marbella heerst er een ontspannen en relaxte sfeer en valt er altijd wel iets te beleven. Hierdoor wordt werken een stuk aangenamer en brengt het veel minder stress met zich mee.

royal palms mijas costa del sol spanje vamoz marbella nieuwbouw resort appartement te koop opportuniteit wandelafstand zeezicht zwembad

Een terugblik op 2021

In 2021 overtrof de vastgoedmarkt in Marbella alle verwachtingen. Vooral de luxe, high-end markt kwam tot leven en bereikte een activiteitsniveau dat we bij VAMOZ nog nooit eerder gezien hadden.

In 2021 hadden we te maken met een enorm grote vraag, maar het grote aanbod aan nieuwbouwprojecten in en rond Marbella zorgde ervoor dat dit nog geen probleem was.
We zeiden in onze blog over het vastgoedmarktrapport Marbella 2021 dat er in 2022 een tekort aan panden in de topgebieden zou zijn als de vraag hetzelfde niveau blijft aanhouden. We zitten nu in de derde maand van het nieuwe jaar en we zien dat veel van de nieuwbouwprojecten volledig uitverkocht zijn of nog maar weinig woningen te koop over hebben. Er is dus nu al sprake van een tekort aan kwalitatieve panden in de topgebieden.

the secret marbella real quinta nueva andalucia benahavis spanje moderne villa kopen vamoz zeezicht zwembad

Vraag en aanbod 2022

Een hele reeks indicatoren wijzen nu op een economisch herstel, waarbij de werkgelegenheid weer toeneemt, de lonen beginnen te stijgen en het vertrouwen in de hele economie snel toeneemt nu de consumenten zich opmaken om na de recessie weer volop te gaan besteden.

We zien dat high-end nieuwbouwprojecten met een topligging in het begin van 2022 nog steeds enorm populair zijn en we verwachten dat dit in de loop van dit jaar niet meer zal veranderen. Een combinatie van de aanhoudende vraag naar dit type vastgoed en een aanbodtekort van dit soort projecten zorgen voor een prijsstijging.

De rente blijft nog steeds laag, wat ook een grote invloed heeft op de vraag naar vastgoed. De ECB heeft ondertussen wel al aangegeven dat er in 2022 een renteverhoging aan zit te komen. De verhoging van de algemene rente is een logisch gevolg van de toegenomen inflatie, die momenteel 6,13% bedraagt!

alexia life las mesas estepona costa del sol spanje appartement kopen nieuwbouw wandelafstand zee zwembad

De vastgoedprijzen zullen blijven stijgen!

De basisfundamenten voor een gezonde vastgoedmarkt blijven ook in 2022 duidelijk  aanwezig, waardoor de algemene verwachtingen voor vastgoed opnieuw positief zijn!

Alle indicatoren die voor een prijsstijging kunnen zorgen zijn nog steeds aanwezig.
Zoals eerder vermeld is de vraag naar vastgoed nog steeds zeer groot. Het is echter niet enkel de grote vraag naar vastgoed in en rond Marbella aan de Costa del Sol die voor een prijsstijging zorgt, maar ook de inflatie speelt hierin een grote rol. Gestegen materiaalkosten en duurdere energie- en brandstof zullen de gemiddelde bouwkosten verder de hoogte in jagen.

the edge estepona appartement eerstelijns strand zeezicht huis kopen marbella zeezicht

Wat staat er op kopers hun verlanglijstje in 2022?

De effecten van de coronapandemie hebben geresulteerd in een vraag naar meer groen, meer ruimte en een beter wooncomfort. Projectontwikkelaars zijn zich hiervan bewust en spelen hier perfect op in. Dit is een van de redenen waardoor nieuwbouwprojecten momenteel zo populair zijn.

Hoogstaand wooncomfort en een groot terras zijn een must geworden: een appartement dat kwalitatief is ingericht met een degelijke en praktische keuken, een stijlvolle badkamer en een doordachte woonindeling met multifunctionele ruimtes die naar behoefte kunnen worden ingericht. Ook wordt er veel belang gehecht aan hightech installaties die het leven een pak gemakkelijker en aangenamer kunnen maken.

We zien ook een stijgende vraag naar duurzaam wonen. Voor veel kopers van prestigieuze woningen is het verkleinen van hun ecologische voetafdruk een groeiend streefdoel. Daarnaast zijn gezondheid en welzijn ook belangrijke overwegingen, waarbij de nabijheid van groene ruimte, de luchtkwaliteit en een prachtig zicht op de zee, de bergen of een golfterrein de belangrijkste factoren zijn bij het bepalen van de locatiekeuze.
Het toenemende belang van duurzaam wonen biedt ontwikkelaars een belangrijke kans om hun aanbod te ontwikkelen en te differentiëren.

Nieuwbouwwoningen bieden veel voordelen voor de ondernemers die een buitenverblijf aan de Costa del Sol kopen, met de bedoeling hier ook vaak te werken. We zien dat een toenemend aantal nieuwbouwprojecten in de regio Marbella, met name ontwikkelingen gestart tijdens de pandemie, co-working ruimtes aanbieden. Dit zorgt naast de andere faciliteiten als zwembaden, spa’s en sportzalen voor een flexibele en aangename plaats om te werken. U kan hier dus zelfs op werkdagen van het leven genieten.

Een vlotte verbinding met stedelijke centra en de aanwezigheid van openbaar vervoer biedt voor veel kopers een meerwaarde.

alexia life las mesas estepona costa del sol spanje appartement kopen nieuwbouw zeezicht solarium

Waarom Marbella ook in 2022 zo populair blijft

Marbella voldoet aan alle voorwaarden om dé ideale bestemming te zijn voor levensgenieters. Deze stad is de hoofdstad van het kwaliteitsvastgoed en staat bekend als mondaine en bruisende badplaats waar het ganse jaar door iets te beleven valt. Een wereld van 320 dagen zon per jaar, Costa del Sol betekent letterlijk ‘zonnekust’. Van prachtige stranden en groene bergen. Van trendy boetieks en klasse restaurants. Van spectaculaire golfbanen en luxueuze jachthavens. Het rijke culturele erfgoed van nabijgelegen steden zoals Malaga en Sevilla. Kortom: een paradijs voor de echte levensgenieters!

Wat van Marbella ook een handige plaats maakt om te leven is de gemakkelijke verbinding vanaf de luchthaven van Malaga met de belangrijkste Europese steden. En niet te vergeten, Spanje heeft de grootste hogesnelheidstreininfrastructuur van alle EU-lidstaten.

Het is nu tijd om te investeren in vastgoed waar u al lang van droomt, maar nog belangrijker, het is nu tijd om te investeren in uzelf.

Bij VAMOZ zetten we met veel plezier mee onze schouders onder uw zoektocht! VAMOZ – Leef nu!

 

Blog geschreven door stagiair-levensgenieter Jonas Convents De Koninck

Ontdek waar u op moet letten om op een slimme manier aan te kopen in Marbella.
Waar wacht u nog op?
WACHT,
Vergeet uw GRATIS cadeau niet!
STUUR ME DE GRATIS EBOOK
NEEN, GEEN INTERESSE