Fraud Blocker FISCALE VERPLICHTINGEN VOOR SPAANS VASTGOED | Vamoz

Belastingen op uw tweede verblijf in Spanje

Als eigenaar van een tweede verblijf in Spanje betaalt u jaarlijks een aantal belastingen:

  1. IBI of gemeentelijke onroerendgoedbelasting
  2. basura of vuilnisophaling
  3. niet-residenten belasting
  4. vermogensbelasting

De IBI en de basura zijn gemeentelijke belastingen die jaarlijks worden aangerekend. Dit kan via domiciliëring zodat u hiervoor verder geen bijkomende stappen dient te ondernemen. De IBI (impuestos sobre bienes inmuebles – te vergelijken met de onroerende voorheffing in Vlaanderen) wordt berekend op basis van de kadastrale waarde van de woning (valor catastral).

De niet-residenten belasting is een belasting op basis van de kadastrale waarde (valor catastral) van je woning. Als eigenaar van een tweede verblijf in Spanje bent u een niet-resident in Spanje. Dit betekent dat u jaarlijks een aangifte voor niet-residenten moet indienen (impuesto sobre la Renta de no Residentes sin establecimiento permanente). De berekening verschilt naargelang u al dan niet verhuurt.

Niet-residenten betalen ook vermogensbelasting op hun vermogen in Spanje. In de regel is er een vrijstelling voor de eerste 700.000 euro per persoon. Voor het vermogen boven 700.000 euro, zijn er progressieve tarieven van 0,20% tot 3,5% voor netto-vermogens boven 10 miljoen euro.

Verplichtingen in België

Vanaf aanslagjaar 2022 zal de Belgische fiscus een buitenlands KI toekennen aan uw vastgoed in Spanje. Op basis van de huidige verkoopwaarde, herberekent MyMinFin de waarde ervan in 1975. Het KI bedraagt hierop 5,30%. Het buitenlands KI zelf is niet belastbaar, maar het zorgt mogelijks wel voor een hogere belasting op uw overige inkomsten.

Tot slot is een andere verplichting de registratie van uw Spaanse bankrekening bij de Nationale Bank van België.

 

Bron: Glenn Janssens van Confianz

Ontdek waar u op moet letten om op een slimme manier aan te kopen in Marbella.
Waar wacht u nog op?
WACHT,
Vergeet uw GRATIS cadeau niet!
STUUR ME DE GRATIS EBOOK
NEEN, GEEN INTERESSE