Dit weekend start in Malaga een mega zomerfeestje. Zeg dus gerust FEEST tegen de Feria de Malaga, waar een week lang zo’n 2 miljoen neuzen (samen met de rest van de lichaamsdelen gelukkig) feesten. Dit is met stip het belangrijkste event van het jaar voor de Malagezen en een week waar velen maandenlang naar aftellen. Ook als toerist of in Andalucia wonende ‘giri’ loont het flink de moeite om van 12 tot 19 augustus naar Malaga te toeren. Antwerpenaren hebben hun ‘Sinksenfoor’ maar dit is nog veeeeeeel groter, gekker en uitgebreider. In Malaga delen ze dat kermisgedeelte met Antwerpen maar er is nog meer te beleven op de feria. We leggen je kort uit wat.

Het officiële begin is de vrijdagavond voor de feria met een heus startschot en een ‘proclamatie’ die het begin van de feria aankondigt door de ‘pregonero’ (dit jaar María del Mar Rodríguez Carnero “Lamari”), gevolgd door een immens vuurwerk. Maar eigenlijk zijn er in Malaga 2 ferias : de ‘feria de dia’ en de ‘feria de noche’, genoemd naar het tijdstip waneer ze plaatsvinden (al loopt de ‘feria de noche’ eigenlijk door de hele dag om het makkelijk te maken).

De ‘feria de dia’, die voor de iets minder uitbundige feestvierders aantrekkelijker is, vindt plaats in het historische stadsgedeelte van Malaga van 12:00 tot 18:00 uur en bundelt een kleurrijk gamma aan activiteiten tot een vrolijke potpourri. De straten zijn mooi versierd met guirlandes en bloemen, er zijn orkestjes, al dan niet met dansvoorstellingen van de traditionele Zuid-Spaanse dansen, diverse eethuisjes, uitgedoste paarden en koetsen, en tonnen fiere en niet minder uitgedoste Spanjaarden, velen in de traditionele feria outfit. Voor de vrouwen is dat de klassieke bolletjesjurk (of varianten ervan) met frivole golvende plooien, voor de mannen een soort 3 delig pak met een hoog uitgesneden broek met iets te korte pijpen, stoere botten en een elegante hoed met een grote recht rand. Alleen al het gadeslaan van die bonte vestimentaire bolletjespracht is een trip naar Malaga waard.

Daarnaast zijn er ook verschillende culturele festivals, tentoonstellingen en activiteiten speciaal voor de feria. Voor specifieke informatie en de volledige agenda verwijzen we beter naar de website van de feria : http://feria.malaga.eu

Ook in het stadscentrum en meer specifiek in de stierenarena van Malaga heb je nog de ‘feria taurina’, met een reeks traditionele stierengevechten. Politiek en maatschappelijk gezien wordt deze vorm van ‘entertainment’ steeds gevoeliger en we willen ons daar dan ook niet over uitspreken. Feit is enkel dat dit stierenvechten één van de meest authentieke onderdelen van het Andalusisch erfgoed mag genoemd worden.

Naast de ‘beschaafde’ activiteiten in het stadscentrum, kan je ook uitwijken buiten de stad naar de zone waar de ‘feria de noche’ voor één week haar indrukwekkend tentenkraam heeft opgetrokken. In het kort gezegd heb je hier 2 grote onderdelen om ‘los te gaan’. Enerzijds zijn er tientallen eethuisjes opgetrokken, de zogenaamde ‘casetas’. Allerlei verschillende niveaus van hongerstillend aanbod vind je er terug, van eerder niet aan te bevelen hoeveelheden gefrituurde diepvrieszooi tot culinair verantwoorde regionale specialiteiten die in één-weeks-resto’s worden bereid en verorberd. Vaak enorm feestelijk versierd met bijpassende serveuses en obers. Volg je neus, wees wat kritisch en kijk waar er voldoende animo is en je kan aangenaam culinair verrast worden. Er zijn ook een soort van ‘disco’ casetas waar zitten plaats maakt voor dansen, vaak op een zwoele en opzwepende latino beat. Wie het aandurft zich onder te dompelen en over te geven aan de ritmische deinende mensenzee komt misschien mee in trance van deze unieke ‘feria de Malaga’ ambience.

Het 2de luik van de ‘feria de noche’ brengt ons met licht nostalgisch gevoel terug naar de Sinksenfoor waar we als kind een aantal attracties mochten uitkiezen voor een dosis uniek kermisplezier. Ook in Malaga kan je dus rondsuizen in vervaarlijke neon ruimteschepen, racen in auto’s die voor deze gelegenheid zoveel mogelijk moeten botsen, G-krachten opdoen in elastische megakanonskogels waar je vrijwillig wordt in vastgeketend en mechanische doldraaiende octopussen tot je niet meer weet waar je hoofd staat. Maar ook de spookhuizen zijn van de partij, de ‘viskramen’, schietstanden, waarzeggers, roze suikerspinnen en ander divers kermispluimage. Jong en oud, iedereen komt dus aan zijn trekken. De feria de Malaga is echt een uniek spektakel dat je toch op z’n minste één keer moet meemaken als je daartoe de kans hebt. Wie weet blijf je zelfs langer plakken dan 1 dag.

2 tips willen we nog meegeven. Ten eerste, plan je trip goed en maak waar mogelijk gebruik van het openbaar vervoer om je bestemming makkelijk te bereiken. Ten tweede, ga eerst de zwaartekracht uitlachen op de Thunderball en dan naar de caseta met je favoriete croquetas de jamon en niet andersom.

Ontdek waar u op moet letten om op een slimme manier aan te kopen in Marbella.
Waar wacht u nog op?
WACHT,
Vergeet uw GRATIS cadeau niet!
STUUR ME DE GRATIS EBOOK
NEEN, GEEN INTERESSE
Download onze aankoopgids hier en ontdek waar u op moet letten om op een slimme manier aan te kopen in Marbella. We zouden zeggen: VAMOZ!
GRATIS AANKOOPGIDS:
IT’S ALL ABOUT THE MONEY
Uw aankoopgids aanvragen