Het ontstaan van Marbella

In een eerdere blog hebben we het ontstaan van Marbella al uitgebreid besproken. Moest u dit nog niet gelezen hebben, dan is het zeker een aanrader om dit interessante verhaal eerst te gaan lezen op onze website. In de alinea hieronder kunt u een kleine samenvatting lezen van het ontstaan van Marbella. In deze blog bouwen we verder op dat verhaal.

De zeer geliefde Duitse prins Alfonso Hohenlohe vestigde zich aan de Costa del Sol in de late jaren ‘40. In 1947 kocht hij een eigendom in Marbella dat uiteindelijk werd wat we nu kennen als het Marbella Club Hotel. Hij was een projectontwikkelaar en had de leiding over het transformeren van het vissersdorp tot het epicentrum van de jetset feesten en luxe. Om deze reden staat hij bekend als de bezieler van het moderne Marbella. Daarnaast was hij verantwoordelijk voor het aantrekken van de internationale jetset, aristocraten, filmsterren, captains of industry, … die door hem de zomer in Marbella doorbrachten.


De jaren ‘50

Het Marbella Club hotel werd in 1954 geopend door prins Alfonso Hohenlohe en werd de favoriete vakantiebestemming van Hollywood-sterren die deze exclusieve omgeving wilden bezoeken. Enkele voorbeelden van internationale beroemdheden die van Marbella hielden zijn Grace Kelly, Frank Sinatra, Joan Collins en Liza Minelli.

De jaren ‘60

Jaime de Mora y Aragon. Deze achternaam klinkt u waarschijnlijk wel bekend in de oren. Jaime was een acteur en aristocraat en hij was de broer van Fabiola de Mora y Aragón, de Koningin van België. Hij vestigde zich in 1964 in Marbella. Jaime was een eigenaardig en herkenbaar figuur door zijn karakteristieke snor en zijn onafscheidelijke wandelstok. Zijn sociale vaardigheden, zijn meertaligheid en zijn intelligentie maakten hem tot een fundamentele pijler van de samenleving van Marbella, aangezien hij de persoon was die het meest verantwoordelijk was voor de komst van de grote fortuinen van de Perzische Golf naar de stad en de regio.

Eind jaren ‘60 kocht ook Sean Connery, of moet ik zeggen Bond… James Bond, een villa in Marbella, waar hij zijn verjaardagen vierde en kwam genieten van de vele golfbanen en geweldige feesten!

De jaren ‘70

De Arabische koning Fahd en de Saoedische miljardair Adnan Khashoggi zijn ook personen die we zeker niet mogen vergeten te vermelden als het gaat over de jetset. Ze arriveerden eind jaren zeventig in Marbella met als doel te genieten van het goede leven.
Khashoggi vulde de Costa del Sol met glamour. Hij organiseerde enkele onvergetelijke feesten die werden gehouden op zijn grond van 900 hectare in La Zagaleta, Benahavis en op zijn jacht, Nabila, in Puerto Banús.

Koning Fahd daarentegen hield meer van de rust en zocht dit op in zijn witte Mar-Mar-paleis, waarvan de gevel een marmeren replica is van het witte huis. Dit paleis is gelegen op een heuvel op de Golden Mile. Naast het paleis had hij ook verschillende luxe villa’s, zwembaden, een helihaven, een klein ziekenhuis en een privé moskee laten bouwen op zijn enorm stuk grond. Dit allemaal zorgde voor een geschatte investering van 108 miljoen euro! Zijn komst bracht ook een dagelijkse uitgave van enkele miljoenen euro’s met zich mee. Koning Fahd was ook de eigenaar van het luxe yacht ‘Lady Haya’  dat momenteel nog steeds in de jachthaven Puerto Banús ligt. De aanwezigheid van Koning Fahd zorgde ervoor dat verschillende presidenten van oliemaatschappijen hebben besloten om ook een luxe buitenverblijf in Marbella te kopen.De gouden jaren

De jaren ‘80 en ‘90 worden beschouwd als de gouden jaren van de stad Marbella. Hollywood-sterren, leden van de Europese en Arabische koninklijke families of internationale miljardairs kwamen elke zomer samen om te genieten van de Costa del Sol.

De jaren ‘80

De Franse zakenvrouw Olivia Valère opende haar eerste nachtclub in Puerto Banús in 1985 en staat bekend als de koningin van het nachtleven van Marbella. Deze bijnaam kreeg ze door het geven van de beste feesten in Marbella in haar clubs, waar ze al enkele sterren heeft mogen ontvangen van het kaliber van Bruce Willis en Naomi Campbell.
Op 71-jarige leeftijd is Olivia Valère nog steeds actief en een van de meest populaire personen in Marbella.

De jaren ‘90

In 1991 is de ‘Gilismo’ Jesus Gil burgemeester van Marbella geworden. Hij was in tegenstelling tot zijn voorganger helemaal niet zo geliefd. Gil was een vastgoedontwikkelaar en voormalig president van Atlético de Madrid. Hij besloot om een enorme stadsuitbreiding te starten die leidde tot een wildgroei aan ‘maffiapraktijken’. Dit zorgde ervoor dat een gedeelte van de jetset begon te vertrekken. De Gilismo werd een televisiepersonage en verscheen onder andere op het scherm in een bubbelbad omringd door vrouwen. Problemen met de wet waren ook zeker niet onbekend voor Gil. Hierdoor werd het imago van de stad Marbella ernstig beschadigd.

De jaren ‘00

De nieuwe eeuw bracht ook een nieuwe burgemeester met zich mee, Julián Muñoz. Deze burgemeester was een beetje van hetzelfde kaliber als zijn voorganger. De Spaanse maffiosi namen zo goed als de macht over aan de Costa del Sol. Marbella veranderde radicaal in slechts een paar jaar tijd en werd het epicentrum van de Malaya-zaak, een corruptiezaak die met vastgoedfraude te maken had en waar meerdere bestuurders van de gemeente Marbella bij betrokken waren, waaronder Isabel Pantoja en haar toenmalige partner Julián Muñoz. Beide zijn uiteindelijk in de gevangenis terecht gekomen.

De huidige situatie

De huidige burgemeester is Angeles Muñoz. Angeles is wel goed bezig, want de situatie is de afgelopen 10 jaar aanzienlijk verbeterd. De eerder genoemde problemen zijn nu verdwenen en als we kijken naar het aantal luxe hotels, high-end vastgoedontwikkelingen, klasse restaurants, designer merkwinkels, sportwagens en jachten, dan lijkt het alsof het nooit anders is geweest.

Het Starlite-festival van Sandra García-Sanjuán heeft hierin een grote rol gespeeld. Ook de enorm populaire Antonio Banderas is nog steeds nauw betrokken bij het Starlite-festival.
Kunstenaars van internationale allure passeren ook elk jaar in Marbella. Figuren als Bonnie Tyler of Tom Jones en grote nationale sterren als Raphael of Pablo López zullen de evenementen die met kunst te maken hebben zeker niet missen.

Marbella blijft ondanks de mindere periode in de jaren ‘90 en begin jaren 2000 de parel van de Costa del Sol die jaar na jaar blijft toenemen in populariteit. Marbella is nog steeds een zeer aantrekkelijke en charmante stad die enorm populair is bij het internationaal publiek, bij beroemdheden, bij koninklijke families en bij de rijken der aarde. Vooral in de zomer is het in Puerto Banús bekende-koppen-kijken.

Blog geschreven door stagiair-levensgenieter Jonas Convents De Koninck

Ontdek waar u op moet letten om op een slimme manier aan te kopen in Marbella.
Waar wacht u nog op?
WACHT,
Vergeet uw GRATIS cadeau niet!
STUUR ME DE GRATIS EBOOK
NEEN, GEEN INTERESSE