semana santa malaga marbella vamoz

Zelfs wie zalig nietsdoend ligt te genieten van zijn vakantieverblijf aan de Costa Del Sol, bij voorkeur het Marbella van Vamoz natuurlijk, bekruipt wel eens een moment van onverwachte onrust. Een drang om te ontpoppen uit zijn rol van zwembaddecoratie of spons (Bob) van de vitaminerijke zonnestraaltjes. In een niet zo wetenschappelijk verantwoorde 90% van de gevallen hebben we vastgesteld dat die drang zich vertaalt in het klaarmaken van een nieuwe gin tonic of een roze daiquiri met parapluutje voor mevrouw.

Echter. Er zijn ook gevallen gesignaleerd van het spontaan lezen van een boek of het filosoferend diepgang geven aan het leven. Wie was het eerst: de kip of het ei, bijvoorbeeld?

Bij VAMOZ laten we ze beiden liefst in de pan evolueren, de volgorde speelt daarbij geen rol. Vanuit wetenschappelijk oogpunt, durven we geloven dat de eieren de kippen voorafgaan. Vissen en hagedissen legden al miljoenen jaren voor de vogels eieren, en na talloze mutaties zal er dus ooit wel eens een kip geboren zijn uit een ei van niet-kippige ouders. Tja.

Zo ook met Pasen.

Hier een daar zie je wat verdwaalde kippetjes maar het zijn duidelijk de eieren die met hun ovaal chocolade geweld de eerste plaats innemen. Zelfs de potente paashaas kan deze race niet winnen. Elk kind kijkt reikhalzend en likkebaardend uit naar de klokken van Rome die op Paaszondag ei-zwanger bengelend terugvliegen en ons verwennen met een bonte regen van paaseitjes. In het katholieke geloof kijken we immers niet op een mirakeltje meer of minder. Maar waar in België de Paassfeer grotendeels door de chocolade kleur krijgt, ligt dat in Spanje toch een beetje anders.

Niet dat je in Andalucia geen chocolade eitje zal vinden (wees gerust) maar toch ligt de klemtoon elders. Pasen is hier een zeer serieuze en intense aangelegenheid en omdat 1 dag dan niet volstaat duurt Pasen hier een Heilige week lang, oftewel de ‘Semana Santa’. Tijdens die week wordt het lijden van Christus uitvoerig uitgebeeld in (boete)processies door broederschappen of ‘cofradias’. In sommige steden wordt die boetedoening zelfs zo natuurgetrouw weergegeven dat gevoelige zielen beter wegblijven.

De leden van die broederschappen kijken het hele jaar uit naar hun ‘stoet’ en de voorbereiding daarvoor wordt heel passioneel beleefd. Elke wijk of parochie heeft zo zijn eigen broederschap en tijdens de Semana Santa dragen ze op allerlei tijdstippen een soort ‘schrijn’ of ‘trono’ door de straten, spectaculair uitgedost met een punthoed die Tita Tovenaar groen doet uitslaan van jaloezie. Die tronos zijn vaak enorm kostbaar en prachtige historische kunstwerken van goud en zilver. Ze wegen gigantisch veel, zo is die van de stad Malaga de zwaarste naar het schijnt met een gewicht van ongeveer 4000 kilogram. Hier zijn dan ook een 200 dragers nodig om dit ‘gevaarte’ met een ritmische cadans door de straten te loodsen. De in Malaga geboren Antonio Banderas zakt traditiegetrouw elk jaar met Pasen af naar zijn stad om de troon mee te helpen dragen.

Wie de kans heeft zo’n processie ‘live’ te zien voorbijwiegen zal ongetwijfeld diep onder de indruk zijn, mede door de bedwelmende wierook misschien, van de intensiteit en emoties waarmee in Spanje Pasen wordt gevierd. Een echte insider VAMOZ excursie tip dus, misschien combineren met een uitstap naar de steden Malaga, Jerez de la Frontera of Sevilla. Hou wel rekening met hoogseizoen prijzen en bezetting tijdens de Semana Santa.

En voor wie het wat allemaal wat gewoner mag : neem nog een chocolade Paasei van Belgische origine. Voor mij liefst één van melkchocolade en met van die kleine rammelende suikerbolletjes in. Dat zijn de echte, zei mijn grootmoeder altijd. Smakelijk.

Ontdek waar u op moet letten om op een slimme manier aan te kopen in Marbella.
Waar wacht u nog op?
WACHT,
Vergeet uw GRATIS cadeau niet!
STUUR ME DE GRATIS EBOOK
NEEN, GEEN INTERESSE
Download onze aankoopgids hier en ontdek waar u op moet letten om op een slimme manier aan te kopen in Marbella. We zouden zeggen: VAMOZ!
GRATIS AANKOOPGIDS:
IT’S ALL ABOUT THE MONEY
Uw aankoopgids aanvragen